Kom i julestemning med denne lille adventskalenderen 🎄

Ho ho ho! 🎅 Trenger du litt julensnadder til elevene dine – små hyggelige avbrekk fram mot jul? Ta en titt på denne kalendermalen vi har satt sammen til deg. Malen vi har laget finner du nederst i artikkelen.

Vi har satt sammen et lite spill bestående av Advent Calendar (H5P).

Hvordan det fungerer

Innholdstypen fungerer akkurat som en vanlig adventskalender, med luker som elevene åpner for hver dag. Med denne koselige, lille innholdstypen tryller du fram små, varierte daglige pauser med tekst, bilder, lenker, lyd eller video.

Merk at du kun kan velge én type innhold per luke – eller dag.

Bak hver luke legger du til det innholdet du vil – lyd, bilde, lenke, tekst eller video.

Kjekt å vite

Vi har aktivert «designmodus» i atferdsinnstillingene til kalendermalen. Dette gjør det mulig å åpne alle lukene til enhver tid. Hvis denne boksen ikke hukes av, kan lukene kun åpnes på dagens dato eller senere.

Planlegger du å kjøre spillet med elevene i plenum, anbefaler vi å bruke «designmodus». Da kan du åpne lukene før juleferien ringer inn.

Aktiverer du «designmodus», kan lukene åpnes når du vil.

Tips 1 – slapp av, du rekker det

Husk at du ikke trenger å gjøre hele kalenderen ferdig til 1. desember. Du kan til enhver tid redigere kalenderen og legge til innhold bak lukene – noe som gir deg litt bedre tid til å fullføre kalenderen i tide.

Tips 2 – spar tid med standardbakgrunnen

Hvis du ønsker å bruke en annen bakgrunn enn standardbakgrunnen, vær oppmerksom på at lukene ikke har opasitet. Du vil dermed få en ganske stor jobb i et fotoredigeringsprogram med å lage forsiden og baksiden til hver luke – i tillegg til å få lukene til å passe. Uten en slik redigeringsjobb vil du ende opp med luker som ikke passer til bakgrunnsbildet, da de får tilfeldige farger.

Malen – tilpass og bruk i klassen din

Gå til malen på Gamilab.com.

Så her er vår lille førjulsgave til deg! Test det ut og klikk på knappen «Bruk dette spillet» i nedre høyre hjørne under spillet for å lage din kopi og tilpasse for din bruk.

Klikk på «Bruk dette spillet»-knappen for å lage og tilpasse din egen kopi.

Bli kjent med poengsystemet i Gamilab!

I alle spilltypene er standardverdien for hver node (trinn eller stopp) 100 poeng. Utover det fungerer poengsystemet litt forskjellig i de ulike spilltypene. Her forklarer vi hvordan.

Spilltypen Sykkelritt

Poengene som vises på skjermen underveis i sykkelrittet, gir kun uttelling på syklistens energinivå. Vi kan kalle denne verdien for kiloJoule (kJ). Disse «energipoengene» påvirker ikke tiden i rittet, og blir derfor ikke oppsummert og vist andre steder enn underveis i rittet.

Energipoengene du får når du svarer riktig, beregnes ut fra tiden du bruker på å svare riktig.

Her er noen eksempler:

 • Svarer du før det er gått 1 sekund, får du en energiboost på 38.
 • Svarer du før det er gått 5 sekunder, får du en energiboost på 33.
 • Svarer du før det er gått 10 sekunder, får du en energiboost på 27.

Til alle matte- og fysikklærere og nerder der ute – her er formelen som brukes for å beregne energipoeng:

Energi (kJ) = ((30 - t)/30+0,1)*35

I tillegg til energipoengene, blir hvert riktig «spørsmålsstopp» belønnet med 100 poeng for riktig svar. Du kan finne en oversikt over dette sammen med resultatene du har tilgang til som eier av et spill. Maksimal poengsum er 800 poeng uavhengig av hvor mange spørsmål du legger til de 8 stoppene langs banen.

Spilltypen Kongen på haugen

I kongen på haugen-spillet vil poengsummen alltid være 100 poeng for hvert flagg klatreren kommer forbi. Når du er kommet til toppen av fjellet, vil du derfor alltid ha 700 av 700 poeng siden du ikke kan passere et flagg og fortsette uten å svare riktig.

Disse poengene teller for øyeblikket ikke for noe, siden det er et tidsbasert spill med en poengtavle basert på tid. Du finner en oversikt over hvor mange poeng brukerne har fått blant resultatene du har tilgang til som eier av et spill.

Spilltypen Utforsk

I Utforsk-spillet kan du manuelt angi hva hver node er verdt, og dermed overskrive standardverdien på 100 poeng per node. 

Følg disse trinnene:

 1. Gå til spillbrettet.
 2. Rediger en eksisterende node ved å klikke på den.
 1. Åpne “Innstillinger” i forhåndsvisningsvinduet.
 1. Gi hver node den verdien du ønsker.

Legg merke til at du her i forhåndsvisningsvinduet også kan sette vanskelighetsgrad på hver node.

 1. Klikk på banen mellom nodene for å angi “Hvor mange prosent må minst være riktig på forrige oppgave for å åpne denne stien”. Standard er 90 %.
 1. Dette kriteriet avgjør hvor vanskelig det skal være å fullføre et spill med poenggivende oppgaver.

Lykke til, nå er du et poeng eller to klokere!

Bonus i Gamilab

Alle liker vel å få bonus, så nå er det også mulig å få bonus i spillene! GamiLab handler om læring, så når vi nå introduserer bonus, er det for at elevene skal kunne tjene bonuspoeng i tillegg til at de får bedre læring som en ekstra bonus. Bonus hos oss er at spillerne kan få lov til å lage spørsmål og svare på spørsmål andre spillere har laget.

Du har kontrollen

Den som lager spill bestemmer om spillet skal være med eller uten bonus. Se etter bonus-ikonet i menyen når du redigerer et spillbrett av typen «utforsk».

Når du klikker på «Bonus» kommer det opp en dialog der du kan slå på bonus i spillebrettet, du kan velge om spørsmålene elevene har laget automatisk skal bli tilgjengelig for andre spillere og hvor vanskelig det skal være å få bonus. Så du har full kontroll. Selv om du velger at spørsmålene automatisk skal legges til i spillet kan du både se og vurdere spørsmålene og spillerne kan gi beskjed hvis det er galt med noen spørsmål. Du bestemmer også om det skal være lett, middels eller vanskelig å få bonus.

Hvordan fungerer bonus?

Hvis spillerne gjør det godt nok på oppgaver eller bruker nok lang tid på aktiviteter som ikke gir poeng vil det være en sjanse for at de får muligheten til å lage spørsmål eller svare på spørsmål laget av andre. Reglene for om de får bonus er avhengig av valget du har gjort på hvor vanskelig det skal være å få bonus, nøyaktige regler må elevene finne ut av ved å spille. Om spillerne får lov til å lage spørsmål eller svare på spørsmål er avhengig av hvor mange spørsmål de har laget, hvor mange spørsmål andre har laget som de ikke har svart på og litt tilfeldighet.

Du som lager spill bestemmer om spørsmålene skal godkjennes automatisk for å kunne brukes eller om du må inn å godkjenne de. Hvis spørsmålene er automatisk godkjent kan spillere som skal svare på de rapportere de som dårlig eller upassende, da må du inn å bestemme om spørsmålet skal brukes eller slettes. 

Under «Mine spill» vil det komme ikon på spillkortene som viser om det er spørsmål som er rapportert eller ikke vurdert.

Det røde viser at det er rapporterte spørsmål og det grønne at det er spørsmål som ikke er vurdert enda. Hvis du sletter spørsmål vil den som har laget det miste bonuspoengene den fikk med å lage spørsmålet og hvis du trykker liker blir det flere bonuspoeng.

Bonuspoeng

I tillegg til at spillerne får en bedre læring ved at de må tenke gjennom og forstå emnet for å kunne lage passelig vanskelige spørsmål, vil det komme flere muligheter til å bruke bonuspoeng. Når en spiller lager spørsmål vil spilleren få poeng og hvis den som eier spiller trykker liker på spørsmålet vil det gi flere poeng, hvis spilleier ikke trykker liker er det fortsatt mulig å få ekstrapoeng dersom en passelig stor prosentandel svarer riktig på det. Hvis spilleier sletter spørsmålet, mister spilleren disse poengene. Riktige svar på spørsmål laget av andre gir selvfølgelig også bonuspoeng.

Som om den ekstra læringen ikke er nok belønning for å få bonus, vil vi komme med flere ting bonuspoengene kan brukes på. Følg med i versjoner framover for å se hva.

Tilbakemelding

Hvis du har noen innspill på hvordan bonus fungerer er det bare å gå inn på vår Facebook-side og sende oss en melding eller bruk Kontakt i menyen nederst på GamiLab.

To godbiter du vil like fra Gamilab!

1. Du kan lage store spill av flere små

Nå kan du sette flere spill sammen til store spill i GamiLab. Vi kaller det spill med flere kapitler. – Se for deg en spennende pakke der du først bryner deg på et kongen på haugen-spill om norsk språkhistorie, før du gir gass i et sykkelspill med gloseøvelser. For eksempel. Mulighetene er mange! Du kan legge inn så mange kapitler du vil, i den rekkefølgen du ønsker. Og du kan alltid gå tilbake til et kapittel du har vært på før for å forbedre resultatene. Genialt, ikke sant?

Hvordan gjør du det?

 • Velg «Nytt kapittel» der du redigerer spillbrett. Nye kapitler vil da komme sist i spillet. 
 • Hopp mellom kapitlene du redigerer i nedtrekkslisten rett over «Nytt kapittel».
 • Velg «Rediger» ved siden av kapittelvelgeren for å endre navn og beskrivelse på kapitlene og for å endre på rekkefølgen.

2. Kom i gang med spørsmålssett – enkelt

Vi har gjort det enklere å lage egne spørsmålssett der du oppretter begreper med tilhørende definisjoner. Du kan velge å søke opp innhold fra Quizlet eller vår egen spørsmålsbank, og bruke dette til å lage spørsmålssett. Du kan selvfølgelig endre settene etter at vi har generert dem. Og du kan lage dine egne spørsmålssett selv, fra scratch. Lykke til!


Enklere å komme igang

Synes du det er vanskelig å lage innhold til spill eller har du ikke prøvd å lage egne spill enda? Nå har vi lansert det vi kaller enkel modus, som gjør det lettere å komme i gang med å lage læringsspill.

Når du oppretter et nytt spill av typen utforsk og går til spillbrett får du en knapp “Kom i gang” som du kan bruke til å velge tema, bakgrunn og hvor mange aktiviteter (noder) du vil starte med.

Klikk på «KOM IGANG» for å velge tema, bakgrunn og antall aktiviteter.

Etter å ha valgt det og går videre kan du finne spørsmål i spørsmålsbanken vår eller lage dine egne spørsmål med svar for å bruke i spillet. Banken søker etter spørsmål ved å bruke navn og tags du har satt på spillet, du kan også redigere tags og gjøre nye søk hvis du vil finne andre spørsmål.

For å endre spørsmål er det bare å trykke på “Spørsmål” og gjøre de endringene du vil. Hvis du legger til flere spørsmål enn aktiviteter vil du få flere spørsmål på aktivitetene. Du kan også når som helst bytte til avansert modus hvis du vil bruke andre oppgavetyper.

Øv på nye ord

I 4. klasse ved Alsvåg skole gikk lærer og elever sammen om å lage et øveordspill.

Ukas ord

4.kl ved Alsvåg skole har øveord på ukeplanen. Ordene plukkes ut av læreren og det er blitt en fast rutine å øve på disse ordene hver uke.

Slik lagde vi spillet

For å få litt variasjon inn i øvingen lagde vi Kongen på haugen-spill av ordene. Først leste en elev inn ordene. Vi brukte en gratis app på mobiltelefonen. Vi måtte øve litt for at det innleste ordet skulle være lett å oppfatte når vi lyttet til det. Her fikk vi øvd på god diksjon og stemmevolum.

Videre satte vi lydfila inn i spillet og lagde et skrivefelt der elevene skulle skrive inn ordet de hørte. Siden vi hadde 8 ord og bare 7 steg i spillmalen, satt vi inn to ord i siste oppgave. Midt i spillet, på fjerde steg, ligger et spillpunkt merket med rødt flagg. Vi valgte å legge et litt vanskelig ord på dette punktet. Skriver du ordet feil her fallet du ned fra fjellet og må begynne på nytt.

Gjennomføring

Spillet ble introdusert til klassen på storskjerm og de spilte gjennom sammen. Etterpå har elevene spilt spillet hjemme. Dette var en ny måte å øve på og elevene syns det var spennende og morsomt. Foresatte har også kommentert at ungene var motiverte til å øve på ordene ved å spille spillet.

Det fine er også at det er lett å bytte ut ordene neste uke. Vi trenger bare å gjøre nye lydopptak og å bytte ut ordene i spillet.

Vi valgte å ta med topp 5 lista, men denne er enkel å deaktivere om man bare ønsker å bare spille mot seg selv.

Vi lagde nesten bare lytt og skriv-oppgaver, men her er variasjonsmulighetene mange. Spilltypen har et stort bibliotek av ulike oppgavetyper.

Neste prosjekt for 4.klassen er å lage spill der elevene skal øve på gangetabellen, Kongen av multiplikasjon!

Har du lyst til å prøve selv?

Spill spillet og sjekk ut konseptet. Hvis du vil lage eget spillet kan du bare slå en kopi av spillet ved å klikke på knappen «Bruk spillet». Du kan beholde spillet slik det er eller du kan gjøre de endringene du ønsker. Du kan jo selvsagt også lage ditt eget fra starten av.

Lykke til!

Ta kontakt hvis du trenger hjelp!

Klarer du ukas ord?

Er du kongen på haugen?

Har du hatt lyst til å lage ditt eget spill til elevene med egne oppgaver som går på tid.Vi i Gamilab er stolte over vår nye spillmal som vi har valgt å kalle for Kongen på haugen.

Denne malen har 7 oppgaver og elevene må løse 6 oppgaver og scoren beregnes på tid. Du lager og setter inn oppgavene selv. Elevene må ha alt rett på oppgavene for å gå videre og den tredje oppgaven er en oppgave er en fallgruve. Svarer du ikke rett på denne oppgaven «dør» eleven og må starte på nytt. 

For å lage et spill etter denne malen velg lag nytt spill og bestem at det skal være kongen på haugen.

Prøv å se om du klarer å bli kongen på haugen ved å prøve dette spillet

Kongen på haugen

Lag prøve med Gamilab

Det er alltid en utfordring å lage gode og motiverende prøver for elevene. Så hvordan få til å lage en prøve som ikke bare viser elevenes kunnskap, men som også rettes umiddelbart, gir elevene tilbakemeldinger og som oppleves som motiverende for den enkelte elev.

I gamilab har vi nå lagt til rette for at et spill kan bli en prøve. Ved å bestemme antall ganger en elev får prøve seg på en oppgave kan du enkelt sette opp et læringsspill som en prøve. Det beste med en slik prøve er at du som lærer kan gi elevene muligheten til å tilpasse oppgavene til elevenes faglige nivå. Dette gjør du ved å lage flere stier ut fra hver oppgave. Elevene får da bare oppgaver som er tilpasset deres ferdighetsnivå. På den måten kan du tilpasse en elevs prøve til hans faglige nivå og bruke spillmekanikken til å motivere han til å fullføre prøven på best mulig måte.

Videre har vi også lagt til rette for at du kan sette dato for når oppgaver skal være tilgjengelig for elevene og derfor kan du publisere et spill med oppgaver som blir tilgjengelig etter at du har undervist i emnet.

Happy gaming. 

Registrer deg!

I Gamilab har det siden oppstarten vært mulig å gjennomføre nesten alle spill uten å være registrert. For oss teller du like mye om du gjennomfører et spill som registrert bruker eller uregistrert bruker, men for deg som bruker har det en merverdi å gjennomføre et spill som registrert.

Her er 8 gode grunner til å være registrert i Gamilab

 1. Du kan lage dine egne spill
 2. Du kan gjennomføre alle spill, også de som krever registrering
 3. Du kan gjennomføre spill med innhold som ber deg lage egne oppgaver til spillet
 4. Du kan lage deg din egen avatar
 5. Du kan komme tilbake og fortsette der du slapp sist
 6. Du får registrert badges og XP for hver gang du gjennomfører en oppgave
 7. Som lærer vet du hvem av dine registrerte elever som har spilt spillet
 8. Som lærer har kan du se scoren til dine elever og hvor mange ganger de har gjort hver oppgave

Så hvordan registrerer du deg som bruker i Gamilab? Vi har arbeidet for å gjøre det så enkelt som mulig å registrere deg. 

Vi har gjort tjenesten learning-ID til en Feide-tjeneste, og mer enn 150 000 elever og lærere har i dag mulighet til å logge seg på med Feide. Hvis ikke din kommune har aktivert Feide, tar du bare kontakt med din IKT-ansvarlige og ber om at learning-ID aktiveres, og om han spør etter databehandleravtale så ligger den på learning-id.com. Vi kan også hjelpe deg med å aktivere Feide, send oss da en e-post hvor du forteller hvilken kommune og skole du jobber, så tar vi kontakt med kommunens IKT-ansvarlige for deg. Bruker du GAFE (Google classroom eller GSuite) kan du som lærer registrere deg, og tildele et spill til elevene dine fra Gamilab og elevene blir automatisk registrert når de klikker på spillet du har tildelt dem.

Selv om Feide-pålogging er å foretrekke for de fleste kan elevene lett registrere seg selv med bruk av ulike sosiale medier som Facebook, Twitter, Windows Live eller Google. Eller elevene kan bruke sin egen e-postadresse som identifikator.

Uansett hvordan du velger å bruke Gamilab, registrert eller uregistrert, fortsett å bruke plattformen og fortell alle dine kolleger om verktøyet.

Happy Gaming 🙂

Nå kan du velge tema

Hver dag og hver uke arbeider vi for å gjøre Gamilab bedre. Både for læreren som lager spill og for spilleren som skal lære noe nytt. De siste ukene har vi fokusert på spill-opplevelsen.

Vi har derfor laget et tema som vi har kalt for 3D Town, dette vil være standard tema når du lager spill, men du kan fortsatt skifte til det orginale temaet som vi har kalt for Traveling. Se slideshowet under for å se hvordan det nye temaet ser ut.

Når du starter med spillet kommer det opp en dialogboks som forteller tittel og navn på spillet.

Det nye temaet håper vi skal bedre opplevelsen for spilleren og bli enda mer spill-likt.

Prøv å spille dette spillet i naturfag som heter arbeid med stoffer.

Dette temaet vil også komme med utvidelser som eksempelvis flere levels. Kanskje vi klarer å få det ferdig til jul allerede.